August 15, 2018

JVM Education-A Free educational Resource Hub

Nature and Functions of Marketing



Chapter 25: Nature and Functions of Marketing

A: Easy Level           Nature and Functions of Marketing                                                  
Question 1: Which of the following is not a feature of marketing?
Options: a. Need and want b. Narrow coverage
c. Market offering d. Customer value
Answer: b. Narrow coverage
Question 2: Select the activity that brings revenue for the business.
Options: a. Manufacturing b. Finance
c. Marketing d. R & D
Answer: C. Marketing
Question 3: Name the concept that assumes profits could be maximised by producing at a large scale.
Options: a. Production concept b. Product concept
c. Sales concept d. Marketing concept
Answer: a. Production concept
Question 4: Identify the function  of marketing that include activities performed in the transfer of ownership from sellers to buyers.
Options: a. Functions of physical supply b. Facilitating function
c. Promotion d. Functions of exchange
Answer: d. Functions of exchange
Question 5: Systematic investigation of facts , relevant to the various aspects of marketing is called
Options: a. Marketing b. Marketing research
c. Marketing management d. None
Answer: b. Marketing research
Question 6: Selling concept is based on which of the following principle ?
Options: a. Let the seller beware b. Caveat vendor
c. Customer oriented d. Caveat the emptor
Answer: d. Caveat the emptor
Question 7: All are facilitating functions except:
Options: a. Marketing research b. Packaging
c. Warehousing d. Branding
Answer: c. Warehousing
Question 8: Name the marketing concept in which product improvements are considered the key to profit maximisation .
Options: a. Production concept b. Product concept
c. Sales concept d. Marketing concept
Answer: b. Product concept
Question 9: Which of the following is not a pillar of marketing concept?
Options: a. Identify the target market b. Satisfy the needs better than competitors
c. Selling what is produced d. Understand the needs
Answer: c. Selling what is produced
Question 10: Select a facilitating function from the following.
Options: a. Buying and assembling b. Financing
c. Transportation d. Storage
Answer: b. Financing

Nature and Functions of Marketing

B: Medium Level
Question 1:  Arrange the steps of marketing management in right order.

1.       Creating and communicating superior values.

2.       Choosing the target market .

3.       Creating demand for the product.

Options: a. 123 b. 312
c. 231 d. 132
Answer: c.231
Question 2:  A showroom for electronics had 6 varieties of washing machines ranging from Rs. 5000 to Rs. 30000. Identify the feature of marketing.
Options: a. Need and want b. Customer value
c. Wide coverage d. Market offering
Answer: d. Market offering
Question 3: A school bag producing company added a bottle holder to the bag and raised the price of bag by Rs. 25 to increase the profits. Name the philosophy of marketing.
Options: a. Production concept b. Product concept
c. Sales concept d. Marketing concept
Answer: b. Product concept
Question 4: Sushmita enterprise determined the price of its new fairness cream at Rs. 60 through surveys. Name the function of marketing.
Options: a. Branding b. Financing
c. Pricing d. Packaging
Answer: c. Pricing
Question 5: XYZ is a marketing company. It has employed 200 people in all for transportation, warehousing, advertising etc. Identify the role of marketing.
Options: a. Foundation of business b. Source of revenue
c. Higher standard of living d. Gainful employment
Answer: d. Gainful employment

 

C: High Level
Question 1:To increase the profitability, a company raised the production to reach at economies of scale without caring about the needs and wants of customers. identify the concept of marketing.
Options: a. Product concept b. Sales concept
c. Marketing concept d. Production concept
Answer: d. Production concept
Question 2: Nokia gave the advertisement of a new handset in Times of India . select the function of marketing.
Options: a. Promotion b. Branding
c. Financing d. Pricing
Answer: a. Promotion
Question 3: Suppose Samsung decides to produce cell phones for the medium class people only. Identify the step of marketing management.
Options: a.  Creating and communicating superior values b. Creating demand for the product
c. Choosing the target market d. None
Answer: c. Choosing the target market
Question 4:Through television, whole world  can get information about new products in a few seconds. What feature of marketing is described here?
Options: a. Need and want b. Market offering
c. Customer value d. Wide coverage
Answer: d. Wide coverage
Question 5:Fancy ltd has launched environment friendly fabrics as most customers are now environment conscious. identify the concept of marketing.
Options: a. Product concept b. Production concept
c. Societal marketing concept d. Sales concept
Answer: c. Societal marketing concept

Nature and Functions of Marketing
Cash Flow Statements -Sample Question Paper

 

 

 

 

 

 

Nature and Functions of Marketing

Author Profile

JVM Education

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bot Varification *